Godine - Milana Stajic
53230
post-template-default,single,single-post,postid-53230,single-format-gallery,qode-core-1.0.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,capri child for milanastajic.com-child-ver-2.0.0,capri-ver-1.4, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Godine

Godine

Šta su godine i šta predstavljaju za svakoga od nas? Mišljenja su različita i podeljena. Sve je individualno i ništa nije generlno.

Poslednjih decenija je bilo više pravila o oblačenju u određenom životnom dobu, ali kako su se pravila menjala tako smo se svi mi, svesno ili nesvesno prilagođavali. Možda je pre bilo neukusno da žena u četrdesetoj godini nosi neki kul dzins ili dužinu suknje koja je dosta iznad kolena, sad je to skroz uobičajeno. Ili smo napredovali ili su žene vremenom postale smelije i hrabrije.

Ali naravno da postoje razlike u stilovima kad se gleda sa stanovišta životnog doba u kom se nalazite.

U dvadesitima je dozvoljeno eksperimentisati i to su godine gde vam niko neće zameriti ako nosite neke lude naočare ili imate pokoji pramen kose obojen u fluroscentno. Uz mlade godine i ide nešto što naravno ni uludilu nećete nositi u pedesetoj. Kad vidite mladu devojku u nekom šarenom dezenu ili ultra kratkom šorcu (pod uslovom da nije vulgarno) i nekim dobrim patikama deluje super mladalački i urbano. Ali bilo bi smešno da u kasnijim godinama krenete tako na neki poslovni sastanak, kakvo god telo da imate i koliko god mladoliko izgledali. Ne bi bilo pristojno.

Tridesete. Moje trenutne godine. Obožavam ih. U tridesetima stil jedne žene bi već trebalo da je formiran. Pošto su mi i drugarice tih godina, sad se već  prepoznajemo i razlikujemo po stilovima, pa nije retkost da ako vidimo negde nešto što je u “fazonu” ove druge, brzinski fotkamo, pošaljemo sa… “e vidi, ovo si skroz ti, idi probaj, tvoj fazon.”  To samo znači da su i ljudi već počeli da vas pamte po vašem stilu i poruci koju šaljete garderobom koju birate. I već ste dovoljno zreli da shvatite da kopiranje tuđeg izgleda moze biti samo kontraproduktivno po vas. Tridesete su i dalje mlade godine i dozvoljavaju dovoljno slobode, pogotovu ako znate da istaknete ono najbolje na vama.

Kad sam pričala sa ženama koje su u četrdesetim, shvatila sam da mogu još mnogo toga da naučim. One su mi najinteresantnije jer su toliko sigurne u sebe i naglašavaju samo i isključivo svoju zrelu lepotu i ženstvenost. U današnje vreme žene u tim godinama tek počinju da “žive” , vrlo dobro znaju da nose elegantne haljine i odevne kombinacije koje im ranije nisu pristajale. Imaju stav i kompletnu ličnost. A samim tim su i promašaji ređi. Nisu podložne uticaju okoline i spremne su da svoj seksipil istaknu na sofisticiran način. Kad pogledamo prethodne decenija, žene današnjice su mnogo smelije, same su se izborile za to. Pa iako  obuku nešto mladalački umeće to da nose, jer znaju kako treba da se ponašaju, hodaju i komuniciraju.

Pedesete su opet na svoj način posebne. Možda su baš to “pobedničke” godine u životnom dobu svakog od nas. Uzburkane godine i ludovanja su odavno prošla i vreme je da se uživa u životu. Iako je bilo uspeha i neuspeha u svim prethodnim pokušajima eksperimentisanja, prihvatili ste sve to. Možda vam u pedesetima neće pristajati neka ludačka zelena bunda veštackog krzna ali sigurno ćete biti sigurniji da priznate sebi šta je bilo pogrešno u svim dotadašnjim modnim pokušajima.

Kad sam razmišljala koji pametan zaključak iz svega ovog da izvučem, shavtim da nemam ni jednu fotografiju (ako izuzmem Milanku i Radicu) žene koja je “zrelom” dobu. Bilo je dovoljno malo više obratiti pažnju na stilove starijih žena. Onda sam srela nju. Rekla sam joj da spremam priču o stilovima u različitim životnim dobima, a ona se nasmejala pa kaže:

“Šta, treba ti sad jedna baba?”

haha koliko je kul ova žena, pomislila sam.

Kaže mi gospođa: “Imam ja jednu moju ludu drugaricu, ona je isto baba, stalno me slika kako sam se obukla i nagovara me da napravim priču o svom stilu. Ali ja nemam stil, to sam ja.”

Koliko volim ovakve žene, ona jeste možda starija ali ima više snage, života i pameti od svih nas dvadesetogodišnjakinja, tridesetogosišnjakinja i četrdesetoogodišnjakinja zajedno. Ustvari mislim da je u pitanju njena vanzemaljska harizma.

I za kraj kad sam je pitala šta, po njenom mišljenju, opisuje tj odlikuje jednu damu sa stilom, odgovorila je: “Dama sa stilom se ne bavi modom, bavi se sobom. Ja sam se uvek bavila svojim životom i radu na sebi, nikad nisam pratila modu.”

U tome i jeste srž. Ako slepo pratis modu sigurno ćeš se izgubiti, bolje gradi sebe i svoj život a sam tim ćeš bolje izgledati, biti moderan ne znači pratiti trendove. To je stil života i energija koju emituješ.

Kad smo se rastajale rekla je: “Nemoj da napišeš da imam 50 godina, ja sam baba, napiši koliko stavno imam”

Naravno da neću napisati koliko stvarno ima, jer je to najmanje važno, što je ona sama i dokazala.

Pozdrav i za ova dva momka čiji autfit mi je bio zanimljiv. I nadam se da je mladi gospodin sa kravatom položio ispit  🙂

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.