Marama, ešarpa, šal - Milana Stajic
54557
post-template-default,single,single-post,postid-54557,single-format-gallery,qode-core-1.0.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,capri child for milanastajic.com-child-ver-2.0.0,capri-ver-1.4, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Marama, ešarpa, šal

Marama, ešarpa, šal

Priča o maramama je toliko zanimljiva tema i nemoguće je odrediti odakle početi. Da li krenuti od istorije, kulturoloških značenja i korišćenja ili kao modnog detalja i spoja lepog, korisnog i neizbežnog dodatka u svim godišnjim dobima. Svako od nas ima bar jedan ovaj modni detalj-maramu, ešarpu, šal.

Marama je odevni predmet koji se koristi za pokrivanje glave, vrata, ramena, itd…  pre svega kod žena. Mada, po fotografijama se može zaključiti da muška populacija veoma kreativno kombinuje i upotpunjuje svoj stil ovim modnim detaljem.

Široko analizirajući može se koristiti kao modni detalj da se sakrije ćelavost, neki je nose “iz skromnosti” i/ili drugih oblika društvenih konvencija. Marame se prave od vune, pamuka, svile i drugih materijala. Marame su detalj u modnom svetu, a imaju takođe i tradicionalno i religijsko značenje. Marame su vrlo šik i kombinujemo ih uz različite odevne varijante.

Arafatke (nalik onim arapskog porekla) danas odlično idu uz retro stil, uz patike i kraću jaknu. To možemo da nazovemo žargonski rečeno “opušteni fazon” koji vrlo lepo pristaje na teksasu, kratkoj suknji ili dugačkoj, ravno krojenoj haljini.

Pamučne ešarpe sa čvorovima – ešarpa koja sa obe strane poseduje čvorove, obavija se oko vrata tako da na jednoj strani bude duža savršeno se kombinuje sa džemperima, farmerkama, kariranim košuljama, polu-čizmicama…

S’ obzirom da koristimo maramu, ponekad nije potrebno korišćenje dodatnog nakita, jer marama deluje vrlo dekorativno. Da bismo dekorisali maramu ponekad možemo upotrebiti broš, preporučila bih minimalan i jednostavan oblik koji bi je ukrasio, u zavisnosti od boje marame koristimo i broš. U svakom slucaju kombinacijom marame ne mozemo mnogo da pogrešimo.

Materijal marame za naše područje uglavnom zavisi od sezone. Nama su poznate ešarpe i šalovi. Kada kažemo ešarpa mislimo na lak materijal (lan, svila, kašmir..) Šal je uglavnom napravljen od debljeg materijala, kod nas su popularni vuneni šalovi. Sve se više vraćaju i poštuju unikatni pleteni šalovi čije boje i način pletenja možete i sami osmisliti. Oni se koriste da nas zagreju i da nam upotpune odevnu kombinaciju, a ponekad i iz simboličkih razloga.

I za kraj, na You Tube-u možete pronaći mnogo verzija i snimaka sa savetima, jedna od mojih omiljenih je Wendy’s lookbook , pogledajte korisne savete, unesite malo mašte, igrajte se formama i bojama ovog divnog modnog detalja koji će vam zagarantovati autentičnost u svakoj prilici i na svakom mestu.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.