Šta boja odeće govori o nama - Milana Stajic
54903
post-template-default,single,single-post,postid-54903,single-format-gallery,qode-core-1.0.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,capri child for milanastajic.com-child-ver-2.0.0,capri-ver-1.4, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Šta boja odeće govori o nama

Šta boja odeće govori o nama

Počela sam da razmišljam o ovoj temi tek pošto sam kod drugarice u ormanu videla potpuno drugačije boje i dezene odeće, čista suprotnost “mojih boja”. Onda sam dalje pričala sa ženama iz okruženja i shvatila koliko mi nesvesno posežemo za nekim bojama. Ponekad nosimo neki model odeće koji i nije baš idealan za našu figuru ali boja ili dezen nam se toliko dopada da ni po koju cenu ne odustajemo od tog komada.

Vezana priča na ovu temu je i to da neki veoma cenjeni poznavaoci mode, bilo da su dizajneri, stilisti ili iz bilo koje sfere u oblasti mode, neretko nose odeću u samo jednoj boji. Taj stav brane time da je njihov stil baziran na jednoj boji i ne odustaju od toga jer je pre svega u tom slučaju najlakše kombinovati odeću. A i ne podležu trendovima, praktično zar ne?

Ali ipak je više onih koji kombinuju boje, mada se pre ili kasnije u našem garderoberu izdvoji jedna koju najčeće biramo.

Boja odeće koju nosimo uveliko utiče na raspoloženje, ali i ima prilično snažan uticaj na to kako utičemo na osobe oko sebe pa može podići samopouzdanje. Pitate se šta boja majice ili haljine koju upravo nosite otkriva o vama?

 • Crvena boja simbolizuje ljubav i romantiku, a ukazuje je na strastveno ponašanje pojedinca prema njegovim individualnim ciljevima. Osobe koje vole nositi crvenu boju imaju snažno izražene veštine vođe, poseduju snagu i veruju u brze odluke i poseduju snažno izraženu seksipilnu energiju. Takođe, crvena boja ukazuje na snagu i dominaciju.
 • Crna boja smatra se univerzalnom bojom autoriteta. Istraživanja pokazuju kako crna boja osobe koje ju nose čini moćnima i doživljava ih konkurentnim. Osim toga naglašava i jednostavnost.

 Uz minimalistički stil najčešće ide i crna odeća, mada je i najsigurniji izbor kada ne možete da se opredelite za neku drugu. Deluje otmeno i elegantno u svim prilikama.
 • Plava boja signalizuje jedinstvenost, skladnost, smelost i pouzdanost. Oni koji vole nositi plavu boju vrlo često su mirne i odane osobe. Jako su dobri partneri i prijatelji, a upravo se ova boja smatra najboljim izborom prilikom odlaska na razgovor za posao.
 • Zelena ističe mladolikost pa je simbol velikodušnosti, sreće i imućnosti. Osobe koje vole nositi odeću zelene boje vrlo često su prilično imućne. Staro pravilo glasi  -Ako želiš da zablistaš i budeš primećena, obuci zelenu haljinu. –
  U ovoj boji će svaka dama biti primećena i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Odlično ide uz svaki ten i boju kose. Dovoljno je upadljiva ali s’ primesom luksuzne note.
 • Ljubičasta boja odeće ukazuje na to da je osoba koja je nosi vrlo kreativne prirode.
  Psiholozi kažu da ako se želite inspirisati, obucite ljubičastu boju. Ovu boju jednostavno ili volite ili mrzite, a oni koji je vole obično su samouvereni pojedinci koje nije briga šta drugi kažu ili misle. Osim toga, ljubičasta je kraljevska boja koja označava bogatstvo. Zaljubljenici u ovu boju su veliki avanturisti i skloni istraživanju.
 • Bela boja označava jednostavnost i nevinost, ali takođe ukazuje na to da se osoba koja je nosi voli osećati sigurnom u svim aspektima života. Bela boja vrlo je klasična pa je vole klasični individualci.
 • Žuta boja osigurava isticanje u gomili. Označava optimističnu prirodu, a osoba koja je nosi voli pokazati kako je drugačija od drugih. 

Ako vam je garderoba prepuna neutralnih boja, to ukazuje na činjenicu kako se zapravo nastojite sakriti ili pak želite pobeći od određenih situacija u životu. Osim toga, neutralne boje obično biraju povučene osobe.
 • Smeđa boja je zemljana boja, a osobe koje ju nose obično imaju snažno naglašenu unutrašnju dubinu i duboko promišljanje. Osobe koje vole ovu boju često imaju vrlo stabilno ponašanje, a vrlo često su bogate i vole negovati tradiciju

deo teksta – (izvor:tportal.hr )

 

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.