Kako se obući za intervju za posao - Milana Stajic
54198
post-template-default,single,single-post,postid-54198,single-format-gallery,qode-core-1.0.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,capri child for milanastajic.com-child-ver-2.0.0,capri-ver-1.4, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Kako se obući za intervju za posao

Kako se obući za intervju za posao

Jedna od čestih dilema među ženama je da li se (i kada) opredeliti za suknju ili pantalone. Pored beleženja interesantnih stilova na ulicama, primetila sam da žene sve češće nose pantalone. To je stvar izbora i ličnog stila svake devojke ponaosob. Nosiš ono što želiš i kako se osećaš, ali neke prilike ipak zahtevaju da posvetimo više pažnje pri odabiru garderobe. Kad je u pitanju svakodnevno odevanje mišljenja su podeljena, ali za poslovni intervju istraživanja govore da je ipak bolje opredeliti se za suknju. Dok ne dođemo do definitivnog zaključka da li je za ženu preporučljivo da se pridržava starih pravila da je suknja jedna od osnovnih odlika damskog stila, ostaje nam da izučavamo u kom slučaju ista prednjači u odnosu na pantalone. U inostranstvu postoje posebne edukacije i kursevi koji se bave obučavanjem kandidata kako najbolje da se predstave na razgovoru za posao. Pored ostalog veliki značaj pridaje se i tome kako se obući za jedan takav intervju.

Moje mišljenje je da se kod nas treba podići svest o tome koliko je važno šta ćete obući prilikom razgovora za posao. Kandidatkinje za posao ne razmišljaju dovoljno o tome kakav će kompletan utisak ostaviti na poslodavca prilikom intervjua za posao. Verovatno se previše fokusiraju na predtstavljanje znanja, što je ispravno, ali postoji niz propratnih elemanata koji se zapostavljaju. Naravno da je veoma bitno/presudno koji su fakultet završili, sa kojim prosekom i kakvo radno iskustvo poseduju, ali  je najvažnije biti vešt u predstavljanju svoje ličnosti u toku tih pola sata ili sat vremena. Važna je procena poslodavca o vašim kvalifikacijama i tome koliko se uklapate u kolektiv, ali jedan od veoma bitnih faktora (često zanemaren) je i način odevanja. Taj prvi utisak kada vi uđete u kancelariju (pod uslovom da ste kvalifikovani) može biti i presudan, zato se dobro pripremite i predstavite se u najboljem svetlu. Način odevanja i konkretno odevna kombinacija koju ste izabrali za poslovni razgovor dosta govori o vašem karakteru. Postoji mnoštvo saveta koji vam mogu pomoći, od načina na koji se pozdravljate, upoznajete, stav prilikom sedenja, sama komunikacija, gestikulacija, itd. Ali ja bih ovaj put govorila o dilemi šta obući na razgovoru za posao – suknju ili pantalone?

Činjenica je da kad žena obuče pantalone to govori o njenom profesionalizmu, ambiciji i moći. Ali ići korak dalje i obući suknju (za posao nikako kraću od 10cm iznad kolena) odaje lične karakteristike koje su svojstvene ženama – podrška, empatija, osećajnost, to su u današnje vreme poželjne karakteristike poslovnih lidera. Postoje mnoga istraživanja kojima se bave eksperti ljudskih resursa, u velikim kompanijama, koji su sporovodili istraživanja na ovu temu i to koliko je za ženu bitno šta će obući na prvom intervjuu.

Katharine Hansen, PHD koja se bavi ovom tematikom i priprema kandidate za razgovor za posao svojim studentima pored ostalog govori i o tome koliko je važno koju odevnu kombinaciju izabrati prilikom razgovora za posao.

Katharine kaže:

“Kad želim da moji studenti padnu sa svojih stolica, sve što treba da uradim je da im kažem da je najsigurniji autfit za ženu na intervjuu za posao suknja. I da su pantalone (iako su gotovo svuda prihvaćene kao poslovni stil) još uvek “riskantne” kad je u pitanju razgovor za posao. Studenti bivaju iznenađeni da tako seksistički dupli standardi još uvek postoje u poslovnom svetu. Skeptični su pri prihvatanju odluke da treba nositi garderobu koja je određena time kog su pola. Naravno u ovom slučaju govorimo o ženama.

Mišljenja su podeljenja i postoje mnoge primedbe na ovu temu. Jedino što ja mogu da uradim je da ih  pripremim za realnost, a to je da će na njih gledati kao na manje profesionalne ili da će čak biti odbijene za posao ako se opredele za pantalone umesto suknje. Na to su se neke studentkinje protivile i rekle da u tom slučaju ne bi želele da rade za nekoga ko ih je odbio samo zato što su obukle pantalone. I to je ok ako želite isključivo da nađete poslodavca koji se uklapa u vaš stil, ali ako želite da dobijete posao kako god, bolje obucite suknju. Podrazumeva se da žene treba same da izaberu šta će obući za interviju ali moraju biti svesne rizika i realnosti.

Prednosti pantalona:

 • Ako su pantalone široko prihvaćene kao garderoba koja se nosi na poslu, trebalo bi da su ok i za intervju
 • Ideja da su pantalone neprofesionalne je prevaziđena. Potiče od vremena kad se govorilo o muškoj moći i ko nosi pantalone u kući
 • Ako se ne osećate prijatno u suknji možda se nećete dobro predstaviti na intervjuu, nećete imati dovoljno samopouzdanja
 • Možda su pantalone prihvatljivije tamo gde je klima hladnija
 • Neki poslodavci vide pantalone prihvatljivijim pošto im se tako žene čine moćnijim i sličnijim muškarcima

Protiv pantalona:

 • Možda ćete pogrešiti ako obučete pantalone ali gotovo je nemoguće da ćete pogrešiti ako se opredelite za suknju
 • Ne pokazuju pantalone profesionalizam, kao što se ranije mislilo, nego sako
 • Ekspertii kažu da su pantalone prihvatljive za drugi ili treći krug intervjua ali za prvi krug je obavezna suknja
 • Poslodavci hoće da zaposle kandidate koji se uklapaju u kolektiv. Ako u toj kompaniji većina nosi suknje a vi nosite pantalone, nećete se uklapati.

Jedna studija kaže da 25% poslodavaca dobro razmisli da li da zaposli kandidatkinju koja je na prvi interviju došla u pantalonama. Na kraju, kako žena da odluči… Najbolja strategija je da pozove asistenta menadžera sa kojim treba da imate intervju. Raspitajte se o kulturi kompanije i da li su suknja ili pantalone norma za intervjue. Najteže pitanje je : Ako se većina ljudi slaže da je očekivanje da se obuče suknja zastarelo i seksistički… šta mi možemo da uradimo da se to promeni? Ovo pitanje bi i žene i muškarci trebali sami sebi da postave. Posle svega ipak je ovo 21. vek. ”

www.quintcareers.com

U street style varijanti pravilo je da nema pravila ali na razgovoru za posao potrebno je dobro se pripremiti i ništa ne prepuštati slučaju. Budite samouvereni i sigurni u sebe. Biću subjektivna i dati prednost ženama u suknjama , samo napred 🙂

1 Comment
 • Hvala Milana na korisnim savetima! Prvi put sam na tvom blogu i dopada mi se 🙂 Inače, volim street style jer možemo da vidimo mnogo zanimljivih kombinacija i veoma je inspirativan.

  November 28, 2015 at 8:34 am