VERV - Milana Stajic
53010
post-template-default,single,single-post,postid-53010,single-format-gallery,qode-core-1.0.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,capri child for milanastajic.com-child-ver-2.0.0,capri-ver-1.4, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

VERV

VERV

Kad sam počela da beležim šta mi se učini zanimljivim na ulicama, među prvima sam upoznala Katarinu. Kad sam je videla, delovala je otmeno, samouvereno i sigurno. Nije bio važan njen outfit nego način na koji ga ona nosi. Videla sam devojku u farmerkama, beloj majici, preko ramena ležerno prebačena crna jakna, u jednoj ruci torba a u drugoj dnevna štampa.Kao kad vidite devojku u nekom filmu. Imala je taj dan fenomenalne ravne poluduboke cipele.

Na prvi pogled izgledala je “stogo” , mislila sam da neće imati strpljenja da me sasluša. A kad bih morala da je opišem u nekoliko reči, to bih navela kao jednu od njenih najupečatljivijih osobina. Strpljenje, osluškivanje, zapažanje… Katarina je u suštini veoma otvorena ali na prvi pogled deluje potpuno suprotno.

Ljubazno me je saslušala,upoznale smo se i pozvala me u njen atelje.

Katarina nije samo dizajnerka, ona je mnogo više od toga. Ona o svom poslu govori sa tolikom strašću i ljubavlju. Ona je prava umetnica.

Znatiželjno sam ulazila u njen atelje i nisam znala gde pre da gledam, da li u fenomenalne sakoe, u sliku koja stoji na komodi (koju je sama naslikala, koja mnogo govori o njenom slobodnom duhu i otvorenosti prema ljudima, jer preovlađuje plava boja. Tu sliku ako umete da protumačite, znaćete mnogo i o Katarini). U staklenom delu sa moje leve strane stajao je stari prsluk/ jelek koji me je zainteresovao i zapitkujem Katarinu da mi kaže šta on predstavlja u njenom životu, jer vidim da je zauzeo posebno mesto u ateljeu, a nije na prodaju.

“Čekaj, hajde prvo da ti spremim kafu, sedi, odmori se malo.” rekla mi je.

I dalje se okrećem, ne mogu da prestanem da gledam u perfektno poređane sakoe sa obe strane prostorije. To nije butik, radnja ili prodavnica. To je pravi umetnički kutak koji opisuje Katarinin umetnički duh. U drugoj vitrini su Katarinine omiljne knjige “Slika Dorijana Greja” i knjiga o renesansnim delima “Guardar Lontano Veder vicino” (u slobodnom prevodu – Ako gledas dalje videćeš bliže) o kojima mi priča i u kojima često pronalazi inspiraciju za svoje ideje i rad.  Pokazuje mi knjigu istorije umetnosti i toliko živopisno opisuje skulpture i remek dela renesansnih majstora. Akcenat daje bojama koje su preovladavale u starim italijanskim palatama, sve su zagasite i podsećaju na luksuz. To je prava reč za Katarinin rad. Ona stvara luksuz.

Dalje sam razgledala, dok je Katarina ljubazno stavila kafu na sto. Bela, elegantna, porcelanska šoljica na tacni, sa kolačićem pored, mi odvlači pažnju dok i dalje pričamo…

Katarina je zaljubljena u svoj posao, to se odmah oseti. Primetila sam da je prefekcionista, ako nešto nije perfektnog kvaliteta ona će učiniti to da bude savršeno.

“Nego, nisi mi rekla, šta predstavlja ovaj prsluk?” pitala sam je.

“Znaš, moja tata je igrao folklor, to je njegov prsluk, mnogo mi je drag. Malo se isprljao ali nikad ga ne bih dala na obično hemijsko, kad bi se uništo bila bih mnogo tužna, toliko sam vezana za njega.”

Dok je to pričala primetila sam da je ona “stoga” devojka, ustavri toliko nežno, osećajno biće. Videla sam po načinu na koji priča o roditeljima i sestri  koliko je vezana za njih. Što dokazuje koliko je voljena i koliko su nežnosti njenji roditelji preneli na nju i naučili je da deli sa drugima. Vaspitanje se ne uči rečima već se stiče gledajući svoje roditelje, tako da sam sigurna, da je iz svog ušuškanog doma, kompletnu atmosferu i toplinu prenela u svoj atelje. Jer tu se osećate kao da ste došli u njen dom. Gostprimljiva je i posveti vam se u potpunosti.

Koliko sam ja inspirisana sadašnjim i budućim vremenom i ljudima, ona  inspiraciju pronalazi izučavajući istoriju. Posebnu bliskost pronalazi sa Italijom iz starog vremena, gledajući njihovu arhitekturu i zapažajuci stilove kroz prošlost. To je inspiriše i iz toga crpi energiju za kvalitetan rad. Ne pridaje značaj vremenu koje će joj biti potrebno da ostvari svoj cilj. Samo želi da u potpunosti predstavi svoj perfekcionizam i senzualnost, bez suvišnih boja i detalja.

Svoju profesiju Katarina je zapocela studiranjem na italijanskom fakuletu za modu i dizajn “Accademia del lusso” , a kasnije se samostalno usavršavala neprestano tražeći inspiraciju u večnom gradu renesanse, Firenci.

Katarininino i “VERV” vreme tek dolazi i sigurna sam u svaki njen sledeći korak. Baš kao što je prevela, svojim rečima, naziv knjige “Guardar Lontano Veder vicino” / Ako gledaš dalje, videćeš bliže, tako i Katarina gledajući dalju prošlost stvara budućnost.

Atelje  “VERV”

Modni dizajner Katarina Stevanović

ul. Djordja Stanojevića 11v – Belvil

Beograd

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.