Naš lični stil - Milana Stajic
54359
post-template-default,single,single-post,postid-54359,single-format-gallery,qode-core-1.0.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,capri child for milanastajic.com-child-ver-2.0.0,capri-ver-1.4, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Naš lični stil

Naš lični stil

Ni sama ne znam šta sam pretraživala na kompu i kako sam došla do jednog sjajnog kanala na You Tube-u i preslušala sve teme o kojima je bilo reči do sad. U pitanju je kanal  “Život sa aromom”  koji se bavi raznim zanimljivim temama.

Ašok Murti mi je oduvek bio fascinantan čovek, ne zbog stila već zbog njega samog i njegove percepcije života, mode i pogleda na svet koji nas okružuje. Uvek sam svaku njegovu reč upijala kad god sam slušala bilo intervjue, bilo savete ili pak običan govor koji se tiče društvenih i ostalih tema. Toliko argumentovano govori i uvek temeljno iznosi misljenje da nikad nisam primetila ni jednu grešku u njegovoj interpretaciji.

Tako sam odlučila da ovaj put parafraziram šta je Ašok govorio kada su ga pitali da priča o tome šta je to “lični stil”.

Rekao je da je lični stil samo logična refleksija onoga što mi jesmo. Ono što gradimo celog života (ko je pratio moje ranije postove setiće se i jedne bake koja je na pitanje šta je za nju žena sa stilom odgovorila da je dama sa stilom ona koja ne prati modu, već se bavi sobom). Upravo u tome je srž ove teme.

Lični stil je mnogo više od onoga što smo obukli. Kroz njega se vidi naš način života, odnos prema svetu uopšte. Kako Ašok kaže, kroz naš stil se prelama sve što se nama dešava, svaka knjiga koju smo pročitali i sve što smo proživeli u životu. I on je potvrdio i ono što sam pre nekoliko meseci čula od one divne bake da, ako zanemarimo sebe, nikada nećemo imati svoj lični stil.

O stilu se može ponešto “učiti”, ali nikada se ne nauči, jer je to ono svojstveno našoj ličnosti. Kako se mi menjamo i razvijamo tako se to odražava i na naš stil. Lični stil nikada ne “prestaje” osim kada i mi prestanemo da postojimo.

Ključno poznavanja pojma “lični stil” bi zasigurno obuhvatilo poznavanje rečnika odeće, poznavanje kulture u kojoj se nalazimo kao i bontona, ali to ne mora značiti, pošto stil zaista obuhvata sve ono kroz šta jedan čovek prolazi u toku svog života.

Živimo u “brzom” vremenu, sve ređe imamo vremena da se bavimo jedni drugima. Lični stil omogućava da jedni druge procenimo za što kraće vreme. To bi značilo da već na osnovu prvog utiska, koji odaje lični stil, možete primetiti i pretpostaviti mnogo o toj osobi. Zbog toga je veoma važan. Kako Ašok kaže, to je naša vizuelna lična karta.

Naravno da se u stil ubrajaju svi modni detalji kao i naša posvećenost ulepšavanju, ali to je daleko od dovoljnog za kompletan lični pečat… Stil je sve ono što drugi ljudi vide kada nas pogledaju. Takođe, što sam više puta pominjala, ne treba biti isključivo fokusiran na trenutne trendove niti se opterećivati brendovima. Nije retkost da mnogi misle da stil ima veze sa novcem te da, ako kupe nešto sa “potpisom”, time dobijaju status “dobrog stila”.  Parafraziraću njegove reči gde pominje Coco Chanel, koja je rekla da vi kupujući odeću nećete pokriti “rupe” u vašem nedostatku unutrašnjeg života i rada na sebi. Paradoks je da osobe sa jakim ličnim stilom prate trendove i nose isključivo brendiranu garderobu. Naprotiv, previše istaknuta brendirana garderoba može biti samo kontra produktivna u jednom stilu, kao i to da isuviše loša garderoba može vizuelno potpuno degradirati jednu ličnost.

I kako je Ašok Murti svoje mudro izlaganje počeo citatima, tako ću ja ovaj put završiti citatima.

“Stil počinje tamo gde prestaje upoređivanje sa drugima.” Karl Lagerfeld

“Na dobro obučenim ljudima se primećuje osoba, a na loše obučenim ljudima primećuje se ono što oni nose.” Coco Chanel

Život sa Aromom

Naš lični stil – Ašok Murti /www.youtube.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.