Ulična moda u Beogradu - Milana Stajic
53590
post-template-default,single,single-post,postid-53590,single-format-gallery,qode-core-1.0.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,capri child for milanastajic.com-child-ver-2.0.0,capri-ver-1.4, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Ulična moda u Beogradu

Ulična moda u Beogradu

 

Da se ne bih ponavljala pričom o jesenjim trendovima i modnim predlozima za ovu sezonu, ovaj put sam pričala sa muškarcima, ali ne o njihovim stilovima, već o tome kako oni komentarišu stilove dama. Bilo je interesantno. Kad ih pitate: “Šta misliš kako su stilizovane devojke u Beogradu?” obično prvi odgovor bude “Nemam pojma” ….a onda se raspričaju više od žena.

Muškarci retko primećuju detalje, dok su žene su kao živi skener kad vide drugu ženu. Muškarci zapaze kompletan izgled, a ne sve pojedinosti kao što su tašna, model cipela ili bilo koji drugi modni detalj. A da ne pominjem najsitnije detalje od trepavica do nijanse pudera i laka na noktima…

Oni koji izgledaju kao “tipični balkanci” su komentarisali da više vole da vide top sređenu devojku, elegantnijeg izgleda, na visokim potpeticama i kažu da im se ne sviđa što je sve češći slučaj da se na ulicama viđaju malo “opušteniji” stilovi. Ja bih pre nazvala suptilniji i ne toliko napadni…dovoljni da naglase eleganciju. Savremeni način života nam donekle određuje i stilove. Ženama je u današnje vreme toliko obaveza nametnuto, a pritom se očekuje da izgledaju kao na pisti.

S’ druge strane oni muškarci, koji svojim stilom odaju utisak urbanog, savremenog tipa, se ne slažu da devojke treba da izgledaju suviše “namontirano” i ne vole kad vide izgled mlade devoje koja pokušava da izgleda starije, to im je out … Više su pohvalili devojke koje izgledaju mladalački i koje su sređene, ali da ne izgleda kao da ceo dan provode pred ogledalom.

Bilo je i onih koji su rekli da im se ne sviđa što je ovde gotovo neviđena pojava stila koji bi podsetio na british stil. Da se oni pitaju posavetovali bi malo mirniji izgled.

Jedan mladi kreator Predrag Striković je pomenuo da je ovde, kad gleda stilove na ulicama, svega previše, previše štikli, previše šminke, previše naglašenosti u svemu. Slaže se da neko ko to ume da nosi treba tako i da se oblači, ali kome ne pristaje može da deluje degutantno i u tom slučaju bi savetovao neki svedeniji odabir odeće.

A da li su savršene žene takve baš zbog svojih nesavršenosti ili je sve u očima posmatrača, to je takođe zanimljiva tema. Iz sveta mode naglašavaju da je došlo vreme da se potenciraju različitosti. Moraš prvo zavoleti sebe da bi te i drugi voleli, to smo čuli milon puta. I obično kad pričam sa ženama koje imaju prepoznatljiv stil kažu da je to u sklopu njihove ličnosti i da tako izgledaju zbog sebe samih, a ne da bi ih neko primetio. Možda je suština u tome da, ako si zadovoljan sobom, tako i izgledaš.

Sada je sve češće, u medijima i u modnoj industriji, promovisanje “nesavršenosti” , neki smatraju da će se u budućnosti tražiti modeli sa nekom fizičkom “manom” dok protivnici osporavaju taj trend i smatraju ga šokantnom idejom da bi neko sa viškom kilograma i nekim ozbiljnim fizičkim nedostatkom mogao postati model i promovisati nešto što nije savršeno. Šta su ustvari kriterijumi to će vreme pokazati.

Ali da se vratim na stilove koje viđamo na ulicama. I dalje sam sigurna da su devojke koje viđam na ulicama Beograda mnogo toga promenile, zaista smo vrhusnki grad mode. Ulična moda je najinteresantnija, jer razlike dolaze do izražaja. Po stilovima se vide promene, kako i u ostalim sferama društva u kom živimo. Možda nećete odmah znati kakva je osoba iznutra, ali po odevanju se mnogo toga može pretpostaviti- od načina života do poruke kakvu emituje svojim odevanjem… Mislim da je ulična moda dobar pokazatelj vremena u kom živimo. Kroz nju se vidi prošlo, sadašnje i vreme koje tek dolazi. Samo je pitanje u kom vremenu želiš da živiš…

Fotografije će najbolje dočarati stilove, a vi procenite sami. Uostalom, možda sve i jeste u očima posmatrača tj. mog objektiva.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.